joi, 30 septembrie 2010

Impozite de la manelisti

Boc vrea impozite de la maneliști. Aceștia spun că șpaga nu poate fi impozitată
Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că maneliştii vor putea fi impozitaţi ca orice contribuabil care realizează venituri, subliniind că acest lucru va fi posibil prin practica controlului indirect, normele de aplicare urmând să fie aprobate prin ordin al şefului ANAF până la sfârşitul lunii. Pe de altă parte maneliștii spun că șpaga nu poate fi impozitată deoarece „e un lucru relativ, ca și cum n-ar exista".

"Practica aceasta a controlului indirect va putea permite ca şi maneliştii să fie, practic, trataţi ca toţi cetăţenii României şi să plătească impozite şi taxe legale. E treaba Finanţelor, dar modalitatea controlului indirect aceste aspecte le are în vedere, ca orice contribuabil din această ţară care realizează venituri să plătească un impozit aferent bugetului de stat. Prevederea este în codul fiscal, adoptată prin ordonanţă de urgenţă şi, acum, se elaborează normele de aplicare de către preşedintele ANAF, ce vor fi aprobate prin ordin, până la sfârşitul lunii august", a declarat Emil Boc, la Iaşi.

Primul ministru a precizat că această prevedere este una dintre modalităţile noi, promovate prin ordonanţă de urgenţă, pentru combaterea evaziunii fiscale."Pe noi ne interesează ca cei care realizează un venit să nu şi-l ascundă şi să-l transfere prin evaziune fiscală în alte profituri şi să plătească, conform legii, taxele la bugetul de stat", a mai spus premierul.

După ce au compus şi au cântat manele pentru preşedinte în campanie, maneliştii au fost la început uitaţi. Nu de guvernanţi, ci de Fisc. Nici o vorbă nu suflă Codul Fiscal despre impozitarea cântăreţilor de manele.Copilul de Aur, Rudy Artistul, Nicolae Guţă sau chiar Prinţesa Ardealului sunt artişti care au cântat pentru preşedinte. Cântăreţii de manele câştigă, lunar, sume colosale cântând la nunţi, botezuri sau la alte petreceri, fără ca vreunul dintre ei să plătească vreun leu la stat.

Nicolae Guță spune că este de acord cu impozitul pe profit, dar șpaga pe care o primește la petreceri este un stimulent pentru că de el depinde buna dispoziție a invitaților."Plătesc un impozit pentru onorariu, plătesc salarii, cu impozitele aferente, așa că șpaga vine ca un stimulent din partea angajatorului. Căci de tine depinde distracția, atmosfera petrecerii", a declarat Nicolae Guță.

Nici Carmen Șerban nu este de acord, spunând că își plătește impozitele, iar șpaga este un cadou. Și Adi de la Valcea a declarat pentru „Libertatea" că este "imposibil să impozitezi bacșișul. Șpaga e un lucru relativ, ca și cum n-ar exista. Dai ceva în plus, din bun-simț, oriunde te duci, de pildă la restaurant".

Florin Salam nu se prezintă la nici un eveniment pentru mai puţin de 10.000 de euro. Nici Adi Minune nu e degeaba celebru. Artistul nu se deplasează la vreo petrecere fără să primească măcar 7.000 de euro, preţ în care sunt incluse cheltuielile cu deplasarea, dar şi formaţia care cântă alături de manelist. De asemenea, Sorinel Copilul de Aur ia 7.500 de euro în trei ore, iar Jean de la Craiova încasează banii doar prin bancă, tariful lui fiind de 5.000 de euro.

Sursa:cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu